Okos szélvédő már motorkerékpáron is?

2016.03.18. 09:40

Autóknál ugyan már nem szokatlan dolog, motorkerékpárokon viszont nem mondható elterjedtnek az okos szélvédő. A Samsung a Yamahával együttműködve készítette el saját variációját a témára, amelyet egy Tricity-n mutatott be.

A rendszert a hozzá csatlakoztatott okostelefon látja el információval. A szélvédőre vetített adatok nem zavarják a motorost a közlekedésben, azok ugyanis alacsonyan jelennek meg, és áttetsző is a vetített kép. A megjelenített információk között lehet az idő, a navigációs utasítások, az e-mailes értesítések, sőt a bejövő hívások is. Ezekre ráadásul automatikusan reagálni is tud a rendszer: kiküld egy üzenetet arról, hogy éppen úton vagyunk, és nem tudunk telefonálni.

Az okos szélvédő a motorkerékpárok közötti kommunikációban is fontos szerepet kaphat. A Yamaha a Hondával és a BMW-vel dolgozik egy ilyen megoldáson. Ennek a lényege többek közt a közlekedési adatok megosztása lenne, hiszen a járművek a többi, közelben közlekedő géppel közölni tudnák, ha éppen elterelést, balesetet vagy rendőri ellenőrzést észleltek.

A Samsung okos szélvédője jelenleg prototípusként létezik. Folyamatosan fejlesztik és tökéletesítik a rendszert, amely a jövőben fokozatosan terjedhet el a különféle motorkerékpárokon és robogókon.