Ha két keréken jön a segítség

2016.05.12. 07:09

A világ legnagyobb mentéstechnikai kiállítását, a RETTmobilt évek óta rendszeresen megrendezik a Németországi Fuldában. A BMW idén is több érdekességet vitt el a helyszínre, többek közt i3-ból készült mentőorvosi autókat. A segítség azonban akár két keréken is érkezhet: az R 1200 RT-t is felszerelték kék villogókkal.

A precíziós folyadékhűtésű blokkhoz persze nem nyúltak, az továbbra is 125 lóerőt és ugyanennyi newtonmétert tud a gyári adatok szerint. Ugyanúgy, mint a civil változat. Persze már ez is éppen elegendő ahhoz, hogy segélyhívás esetén időben érkezzen meg a szakember egy-egy baleset vagy rosszullét helyszínére.

A kék villogók mellett persze az is nagyon fontos, hogy a motorkerékpáron elférjenek a segítségnyújtáshoz szükséges eszközök. Az RT-n ezzel sincs probléma: a dobozok összkapacitása 56 liter, ami több, mint az alap R 1200 RT-k esetében. Ezeket ráadásul bukócsövek is védik a sérülésektől.

A mentéshez használt felszerelések energiaellátását egy plusz akkumulátor biztosítja, hogy ne a motorkerékpár sajátját kelljen kínozni. Ezen kívül pedig rádióval is felszerelték a gépet, hogy egyszerűbb és hatékonyabb legyen a kommunikáció. A mentőorvosi RT egészen vagány lett, ettől függetlenül azonban aligha találkoznánk vele szívesen éles helyzetben.