A Takata-botrány a motorkerékpárokat is elérte

2016.05.31. 07:41

A Takata-légzsákbotrány egyre csak dagad. Amikor már azt gondolnánk, hogy vége, mindig jön egy újabb csavar, és újabb néhány millió járműre terjesztik ki a visszahívást. Most az is bekövetkezett, amire sokan talán nem számítottak: a motorkerékpárokat is elérte az akció.

Az egyesült államokbeli NHTSA adatai szerint 2701 darab Honda Gold Winget érint a visszahívás – 2006 és 2010 között gyártott példányokról van szó. Ez a szám persze akár elhanyagolhatónak is tűnhet az autókhoz képest, de a kétkerekűek közül eleve jóval kevesebb típusban alkalmaznak ilyen biztonsági felszerelést.

Mint ismert, a légzsákbalhé a hibás piropatronok miatt bontakozott ki. A robbanótöltet ugyanis idővel nedvességgel szívja meg magát, ami instabillá teszi a vegyületet. Így az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást idéz elő. Ez sok esetben súlyos sérülést okozott, és halálos áldozatokat is követelt. Összességében már több mint százmillió autót rendeltek vissza az üggyel kapcsolatban, és még mindig nem látni, hol lesz a vége.