A város, ahol betiltanák a motorokat

2016.08.31. 14:02

Ma már a világ számos nagyvárosában igyekeznek valahogy korlátozni az autók behajtását. Van, ahol a járművek kora alapján húznak határvonalat, máshol a környezetvédelmi besorolást veszik figyelembe. Sőt, egyes helyeken teljes tilalmat vezetnek be fokozatosan. Úgy tűnik, nemcsak az autókat érinthetik ezek a rendelkezések: a vietnami fővárosból a motorokat tilthatják ki.

Hanoiban jelenleg 4,9 millió motorkerékpár van forgalomban, ez a szám pedig a becslések szerint 2020-ra elérheti a hétmilliót is. Ha minden igaz, a döntéshozók nem kivételeznek majd sem a robogókkal, sem a kisköbcentis gépekkel: egyszerűen minden motorkerékpár számára megtilthatják a városba való behajtást.

Az intézkedéssel az lenne az elsődleges cél, hogy az embereket a közösségi közlekedés felé próbálják irányítani. Igaz, ez megint csak egy kétélű dolog: ha azt akarják, hogy ennyien válasszák a tömegközlekedést, akkor bizony ezen a területen is jelentős fejlesztésekre lenne szükség, hogy egyáltalán ki tudják elégíteni az igényeket. A tilalom bevezetésének dátuma egyelőre nem ismert.