A BMW szerint a jövő motorosának nem kell védőfelszerelés

2016.10.12. 17:31

Az idén száz éves BMW a születésnapot szokatlan koncepciókkal ünnepli, amik egy téma köré rendeződnek: milyen lesz a következő száz év? Ennek szellemében készítettek már BMW, Mini és Rolls-Royce tanulmányokat, és sejteni lehetett, hogy a motorkerékpár sem marad ki.

A BMW Motorrad Vision Next 100 fekete váza a tervezők szerint az 1923-as R32-t idézi, de elég keményen kell hunyorogni, hogy bármilyen veteránt belelássunk. A kreatív szakmákban elég sokan fogyasztanak különböző kábítószereket rekreációs céllal, tehát egy tanulmány esetében ennyi azért bőven belefér.

A Vision Next 100-at villanymotor hajtja, amit úgy formáztak meg, mintha bokszermotor lenne - de ez használatfüggő, ugyanis álló helyzetben behúzódik a vázba, majd menet közben kiemelkedik a motor síkjából, azaz felveszi a bokszermotor-alakot. Erre mondjuk elég súlyos magyarázatot találtak a tervezők, amire sem a fű, sem az LSD nem elég magyarázat: szerintük a tanulmánynak kiemelkedően jó a szélvédelme - egyenesen egy zárt karosszériás járműhöz hasonlítják, és szerintük az oldalról kiálló alutömb optimalizálja a légellenállást, és még jobban megvédi a motorost az időjárás viszontagságaitól.

A tanulmány mellé egy komplett mitolgóiát is kitaláltak (komolyan, mit nyomhatnak, krokodilt???), miszerint a motor folyamatosan figyeli a külvilágot, és balesetveszély esetén figyelmezteti a motorost, vagy ha a vezető nem megfelelő dőlésszöget és ívet választ, akkor a Digitális Társnak keresztelt rendszer automatikusan beavatkozik.

A Vision Next 100-ra ezek alapján nehéz rákívánni, de a hozzá álmodott motoros ruha jól hangzik, reméljük egyszer több lesz belőle, mint fantázia: az időjárás függvényében hűt vagy fűt, felveszi a test formáját, illetve nagy tempónál a nyaki rész automatikusan felfúvódik, hogy tehermentesítse a felső csigolyákat. Az anyaga légáteresztő, tehát kiválóan szellőzik. Egyetlen szépséghibája, hogy semmilyen védelmet nem biztosít, az elképzelés szerint az ugyanis a jövő motorjának lesz a dolga.