Új sláger a láthatáron: idom alatti aerodinamika

2017.02.20. 13:46

2015-ben a MotoGP-ben még sokan nevettek a Ducati aerodinamikai szárnyain, aztán 2016-ban bebizonyosodott, hogy az olaszoknak volt igazuk - a végén pedig biztonsági okokra hivatkozva betiltották a szervezők.

Az aerodinamikai fejlesztések viszont nem álltak le, a burkolaton kívüli elemek helyett idén a burkolat alatti megoldásokat keresnek a gyártók. Vagyis az idomok alatt futnak olyan csatornák és terelők, amik leszorítóerőt termelnek. 

Egyelőre a Yamaha, az Aprilia és a Suzuki használja ezt a megoldást, és nem kizárt, hogy a Ducati, a Honda és a KTM is követni fogja őket - a Ducatinál már utaltak is rá, hogy van egy titkos aerodinamikai megoldásuk.

Várhatóan az idom alatti csatornák hamarosan átszivárognak az utcai motorokba is - ha hihetünk az elég sokszor megbízhatatlannak bizonyuló olasz pletykáknak, akkor 2018-ban érkező V4-es Ducati lesz az első.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.