Drog lett az alkohol a MotoGP-ben

2017.04.21. 11:20

2004-ig nem volt az alkoholra vonatkozó szabályozás a MotoGP-ben, addig akár sakál részegen is rajthoz lehetett állni. Ám hiába tiltott már régóta a verseny előtti piálás, nem volt eddig bevett protokoll a versenyzők szondázása, ezen változtatott a Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM), és a 2017-es orvosi kódexbe már a doppingteszt részeként vezették be.

reszeg

A FIM tehát a szezon alatt a doppingellenőrzéshez hasonlóan többször, véletlenszerűen ellenőriznek majd versenyzőket egy alkoholszondával, és büntetni fogják, akinek a véralkohol szintje 0,1 gramm per liternél magasabb. Ha valaki megbukik a teszten, akkor pontosabb tesztre - vérvételre - kötelezik, és ha azon is elhasal, jönnek a büntetések, például akár 18 hónapos eltiltás a versenyzéstől.

A döntést még Cal Crutchlow is üdvözölte, aki sokat kritizálta a MotoGP-ben bevett doppingtesztet: "Nem hiszem, hogy tiszta lesz a bajnokság, ha évente csak három embert ellenőriznek, úgy gondolom, hogy mindenkit, minden futamon kéne. Az összes világbajnokságon, a Superbike-ban a Supersportban és a MotoGP mindhárom kategóriájában. A teszteknek nyilván megvannak a költségei, de amikor százmilliókat költünk a sportágra, akkor miért csak kétszer-háromszor van ilyen az évben? Ismerek pár motorost, akik valószínűleg részegen versenyeznek, és jó ötlet, hogy ellenőrzik őket, de nem gondolom hogy ez az legtöbb, amit tenni lehet, fontosabb lenne a több doppingteszt."