Kínaiaknak fejleszt motort a Norton

2017.07.31. 16:30

Az egyik - ha nem a - legpatinásabb brit márkával tervezteti meg a kínai Zongshen az új, 650 köbcentis, soros kéthengeres motorját. A Norton kizárólag a fejlesztést végzi, a gyártás licensz alapján már Kínában fog zajlani.

norton-650-engine-11

A Norton nem egyedül végzi a tervezést, a Forma-1-ből is ismert Ricardoval közösen készítik el. Árulkodó, hogy a blokk teljesíteni fogja az Euro4-et, vagyis a Zongshen ezzel a motorral be akar törni az európai piacra. 

Valószínűleg a Zongshen maga is tudna készíteni ilyen blokkot, ennek a megállapodásnak inkább marketingértéke van, az európai vásárlók bizalmát szeretnék megnyerni a Norton bevonásával. Nem tudni, pontosan mennyibe kerül ez az arculatjavító húzás a kínaiaknak, azt viszont elárulták, hogy nagyságrendileg több millió dolláros üzletről van szó.

A két cég közötti megállapodás 20 évre szól, vagyis a Zongshen ennyi ideig gyárthatja a Norton által fejlesztett blokkot - és mivel tavaly bő négymillió motorkerékpárt építettek, feltételezhetjük, hogy a 650-es kéthengerest is nagy tételben fogják forgalmazni, és több különböző modellbe is be fogják építeni.