Angliában eltörlik a műszaki vizsgát a negyven évnél idősebb motoroknál

2017.09.19. 15:21

Angliában a három évnél idősebb járműveknek évente át kell esniük biztonsági ellenőrzésen - ott ezt MOT-nak hívják, lényegében megfelel a mi műszaki vizsgánknak, egyfajta állapotfelmérés, amikor vizsgálják a kipufogógázt és biztonsági berendezéseket. Motorkerékpároknál eddig az 1960 előtt gyártottak voltak felmentve a MOT alól, de a Közlekedési Minisztérium frissített a törvényen: 2018-tól a 40 évnél idősebb motoroknál nem szükséges a MOT.

DSC02691

A döntést sokan ellenezték (a megkérdezettek 56 százaléka), de végül elfogadták az érvelést, miszerint aki nap mint nap ilyen idős motort használ, az rajongó, márpedig aki rajongó, az az éves átvizsgálástól függetlenül is alaposan törődik járművével. Ezt támasztja alá az a statisztika is, miszerint a 40 évnél idősebb járművek arányaiban sokkal ritkábban buktak meg a műszaki vizsgán, mint az újabbak darabok, illetve baleseteket is csak nagyon ritkán okoztak.

És most jön a kegyelemdöfés a hazai veteránosoknak: a legalább negyven éves járműveket nem csak az évenkénti műszaki alól mentik fel, de gépjárműadót sem kell utánuk fizetni.

Bár a 40 éves motorokat nem kell rendszeresen hivatalosan átnézetni, a tulajdonosok ettől függetlenül önkéntesen MOT tesztre vihetik járművüket - az eddig mentesített, 1960 előtt gyártott járműveknél ezzel a tulajdonosok 6 százaléka élt.

Az új szabályok 2018. május 20-án lépnek életbe - és hozzátartozik, hogy ha elkapnak egy 40 éves motort kopott gumival vagy hibás világítással, ugyanúgy megbüntetik, mint bárki mást.