A Suter kivonul a Moto2-ből

2017.11.28. 15:54

A svájci versenycég otthagyja a Moto2-es világbajnokságot, 2018-ban már nem lesznek ott a rajtrácson semmilyen formában - idén már csak két csapat használt Suter vázat, de jövőre ők is Kalexre váltanak.

marcvds-moto2-2

A Suter eredményei már rég elmaradtak, pedig a Moto2 indulásakor még ők voltak az ászok. A legelső Moto2-es futamot Shoya Tomizawa nyerte Suter vázzal, majd Márquez is Suterrel ment, és hozta az eredményeket, de 2013-tól már nem tudták felvenni a versenyt az évről évre tökéletesebb Kalexszel. A tendenciát remekül mutatja, hogy a 2010 és 2017 közötti Suter győzelmek felét Márquez szállította 2011-ben és 2012-ben.

A Moto2-t 2013 óta folyamatosan Kalex vázzal nyerik, így a Suternek egyre nehezebb volt ügyfeleket találnia. Idén az egyetlen eredményüket a svájci Dominique Aegerter szállította, őt viszont Misanoban kizárták motorolajjal való trükközés miatt.

Nem a Suter az első cég, aki kiszorult a Moto2-ből, korábban az FTR-t éppen azért szállt ki, mert mindenki Suterrel ment. Most éppen a Kalex van a csúcson, de ők sem lehetnek nyugodtak: a KTM az első szezonuk végére versenyképesnek bizonyult, az utolsó három futamot megnyerték Miguel Olivierával, összesen kilencszer állhattak dobogóra - az is megeshet, hogy néhány év múlva mindenki ejti a Kalexet a KTM kedvéért.

2018-ra öt vázbeszállító marad a Moto2-ben, a Kalex és a KTM mellett ott van még az NTS, a Tech3 és a Speed Up. A Moto2-es kivonulás nem jár együtt a Suter csődjével, a MotoGP-ben és a Moto3-ban továbbra is jelen lesznek speciális alkatrészek beszállítójaként.