250 milliót ért a sebességrekorder

2018.01.26. 16:02

Másodszor írta be magát a történelembe a Vincent Black Lightning a Bonhams aukciósház Las Vegas-i árverésén. Ezúttal azért, mert közel egymillió dollárért (egészen pontosan 929 ezer USD) talált új gazdára az egyik példány, tehát mintegy 250 millió forintot csengettek ki érte. Az első rekordja viszont ennél jóval izgalmasabb.

 

Az 1951-es gyártású Black Lightning egy harminchárom darabos széria tagja, ezek közül viszont már csak tizenkilenc maradt fenn kompletten. Az angliai Stevenage-ben készült motorkerékpár azonban nemcsak ritkasága miatt nagyon értékes: saját korában ez volt a világ leggyorsabb járműve. Igen, az autók és a motorok között is tartotta a csúcsot – legalábbis ami az utcán legálisan használható gépeket illeti.

Az 1948 és 1952 között gyártott Black Lightning 998 köbcentis V2-ese 70 lóerős teljesítmény leadására volt képes. 122 mérföld per órás végsebessége (196 km/h) nagyobb volt, mint a kor leggyorsabb személyautójáé, a Jaguar XK120-é (120 mérföld óránként). Igaz, a Jaguar egy 1949-es rekordkísérlet alkalmával módosított végáttétellel és aero screennel megfutotta a 213 km/h-t, de ezt éppen a most elárverezett Black Lightning tudta felülmúlni.

A konkrét példányt az ausztrál motoroslegenda Tony McAlpine rendelésére készítették, és már az első teszteken is elég gyorsnak bizonyult. Összemérték például a Gunga Din névre keresztelt gyári versenymotorral (abban próbálták ki az új fejlesztéseiket is), amelyet harmincméteres előnnyel legyőzött. McAlpine aztán hazavitte Ausztráliába, ott 1953-ban Jack Ehret döntötte meg vele az országos sebességrekordot, miután 227,7 km/h-val repesztett.

A motor ötven évig volt Ehret tulajdonában, majd további három gazdát követően került az aukciós házhoz. Addigra a Vincentekre specializálódott Patrick Godet rendberakta, így most jó állapotban kerülhet a licit nyerteséhez, aki a hírek szerint szintén ausztrál, tehát visszaviszi a Black Lightningot sikerei színhelyére.