Elhunyt az Aprilia alapítója

2018.03.19. 12:08

Március 13-án, kora reggel távozott Ivano Beggio. 73 éves volt.

Beggio édesapja a második világháború után nyitotta meg kerékpárboltját, amit később Ivano motorgyárig fejlesztett. Ennek első állomása volt az 1975-ben alapított versenycsapata, amellyel 1977-ben megnyerték az olasz krosszbajnokságot 125-ös és 250-es géposztályban.

beggio

A sikerek megadták a lendületet, és az Aprilia az egyik legnagyobb olasz motorkerékpár-márkává vált, 1998-ban pedig beléptek a nagy lökettérfogatú superbike-ok piacára az RSV Millével. 

"Gondolj arra, hogy a nulláról indulva a nagy japán gyártókat elverték a versenypályán, olyan pilótákkal, mint Max Biaggi, Marco Simoncelli, Valentino Rossi, Casey Stoner, Loris Capirossi és Marco Melandri - 294 futamgyőzelem és 21 világbajnoki cím mindent elmond" - magyarázta Beggio zsenialitását az Aprilia Racig igazgatója, Romano Albesiano. 

Kollégái szerint Beggio ügyes üzletember volt, de emellett időről időre korszakalkotó ötletei születtek, és igazi motorrajongóként állt a kérdéshez, így sikerült felépítenie az egyik legrangosabb olasz márkát.

Az Apriliát 2004-ben vásárolta fel a Piaggio csoport.