A Yamaha történelmet írt Suzukában

2018.07.30. 14:09

Az Endurance Világbajnokság japán futama pirosbetűs ünnep a versenynaptárban, és tegnap a Yamaha csodát tett: Michael van der Mark és Alex Lowes beírták magukat a hosszútávú versenyek történelemkönyvébe. Miután Katsuyuki Nakasuga a szombati edzésen megsérült, ők vitték be a csapatot a vállukon, 199 körrel nyertek. A második a Red Bull Honda lett, ők 30,97 másodperc hátrányt szedtek össze  8 óra alatt. A harmadik a Kawasaki Team Green lett.

A Kawasaki csapata 1978 óta egyszer tudott csak nyerni Suzukában, 1993-ban, de idén a Watanabe-Rea-Haslam trióval és a KRT versenygépével minden adott volt, hogy behúzzák a futamot, de végül egy körrel lemaradtak a győzelemről - pedig a kvalifikáción Rea brilliásan ment, és aztán a pole pozíciót is begyűjtötte. Tehát a Kawasakié volt a leggyorsabb motor és pilóta páros, de a yamahások okosabban versenyeztek, jobban lereagálták a változó körülményeket, az eleredő esőt és a motor fáradását.

Suzuka legendásan Honda pálya, annyira, hogy 1997 és 2006 között senki más nem nyert, de 2010 és 2014 között is kizárólagos helyük volt a dobogó legfelső fokán. A Yamaha lett az első, akik zsinórban négyszer meg tudták verni a Hondát Suzukában.