Leleplezték az új MV Agusta Brutale 1000-et

2018.11.06. 11:11

Az idei EICMA-n lehullt a lepel az MV Agusta Brutale 1000 Serie Oro hyper-nakedjéről, és ezzel együtt az új fejlesztésű sornégyes platform első tagjáról. Korábban azt ígérték, hogy olyan lesz, mint a superbike versenymotorjuk, csak idomok nélkül. A számokat tekintve nem is túloztak nagyot.

2019-MV-Agusta-Brutale-1000-Serie-Oro-06

A superbike bajnokságban futó F4 RC versenymotorjukból sok megoldást átemeltek, mint az égéskamrát és a kenési és súrlódáscsökkentési módszereket. Ennek eredményeképp sikerült kifacsarniuk a motorból 205 lóerőt, ami azért elég meggyőzően hangzik.

Természetesen race kit is rendelhető a motorhoz, mellyel 209 lóerőt érhetünk el. Ez lényegében az SC Project 4-1-4 rendszerű versenykipufogójának köszönhető.

b4-front (1)

A motorblokk 998 köbcentis, 13,65:1 kompresszió aránnyal, ami kimondottan magas, utca motor nagyon ritkán megy 13:1 fölé. Emellett titán szelepeket és színterezett szelepvezetőket kapott, továbbá kis súrlódású kompresszió gyűrűket a maximális hatásfok elérése érdekében.

Természetesen elektronikai extrákkal is telepakolták a gépet. Leglátványosabb az 5"-os TFT kijelző, mely természetesen színes. Ennél talán eggyel érdekesebbek a motorost segítő elektronikák, azaz az egykerék kontroll, a rajtelektronika, a nyolcállású vezetési mód kapcsoló és le-fel gyorsváltó.

b4-dashboard

A váz a klasszikus MV Agusta megoldás szerint acél térhálós, alumíniummal kombinálva.  Így a száraz tömeg 186 kiló, race kittel pedig 184. Ehhez természetesen hozzájárulnak a szénszálas kerekek is. Érdekesség még, hogy aerodinamikai szárnyakat is kapott Brutale, melyek 200 km/h felett észlelhető mennyiségű leszorító erőt termelnek.

b4-wings

Az Öhlinstől érkeztek elektronikus teleszkópok, hátra TTX36 előre pedig NIX modellek kerültek. A fékek a Brembótól jöttek, elől 320 mm-es tárcsákkal. A világítás teljesen ledes, nappali menetfénnyel kiegészítve.

Mint minden MV Agusta mely "Oro" nevet kap, a Brutale 1000 Serie Oro is limitált kiadás, mely sajnos azt jelenti, hogy mindössze 300 db készül belőle.