Minden túlzás nélkül: a Harley-nál új korszak kezdődött

2019.01.09. 12:47

2019 fontos év lesz a Harley-Davidson történetében, ugyanis most van az a pont, amikor a legendásságból és a hagyományokból, egy szóval a múltból élő amerikai márka masszívan a jövő felé fordul. Egyrészt végre beérett a Livewire projekt, gyártásra kész az első elektromos motorjuk, amely 3,5 másodperc alatt gyorsul százra, és egy feltöltéssel 170 kilométert képes megtenni - ezzel együtt beindult az előrendelés, így tudjuk, hogy 8,9 millió forintot kell letenni azért, hogy 2020-ban elsők között kapj belőle.

Másrészt a Livewire-nél ezerszer merészebben rugaszkodik el a Harley a saját tradícióitól a frissen bemutatott két tanulmányával, amelyből az egyik egy robogó, a másik pedig egy mountain bike-szerű terepmoped - mindkettő villanyos hajtással.

Dizájnszempontból aranyos tárgy a Harley villanyrobogója, formailag félúton van a Honda Zoomer és egy cruiserparódia között, értékelendő részlet rajta az első lámpa és a szíjhajtás, de ha hetven éve ilyesmit mutattak volna be, egészen máshogy alakult volna a motoros bandák története is.

Custom-pedeleknek tűnő járművük szintén parodisztikus, viszont nem kell attól tartani, hogy a Harley átáll elektromos bevásárlókocsik és kézszárítók gyártására: ezt a két tanulmány egy tech-show-n mutatták be, aminek a közönsége jó eséllyel soha nem tenné be a lábát egy hagyományos értelemben vett motorkiállításra.