Alvaro Bautista megismételte Max Biaggi rekordját

2019.02.25. 13:07

Hasonló teljesítményre a történelemben egyetlen pilóta volt képes, 2007-ben Max Biaggi volt az, aki az első Superbike versenyén egyből nyert.

A hétvégén a Superbike világbajnokság nyitófutama egy dologról szólt: igazságot Alvaro Bautistának. Bautista a MotoGP-ből érkezett, ahol a kimondottan alulértékelt pilóták közé tartozott, de ha versenyképes motorral és csapattal indulhatott - pl. tavaly Philip Islandon Lorenzo motorjával, akkor egyből a negyedik helyen végzett. A 125-ösök között 2006-ban világbajnok volt, 250-ben is voltak erős szezonjai (2008-ban második hely), viszont a királykategóriában nem sikerült erős csapathoz kerülnie.

Idén a GP-ben nem hosszabították meg a szerződését, és a Ducati Superbike csapatánál kapott helyet, ahol egyből bizonyított, élete első Superbike versenyén kapásból nyert. Úgy, hogy legutoljára 10 éve állt a dobogó tetején, még a 250-es kategóriában. Ráadásul a hétvége mindhárom versenyét behúzta.

Lehet arról vitatkozni, hogy mennyire lejtett neki a pálya - a korábbi MotoGP versenygépéhez nagyon hasonlító motor, magasra kitolt fordulatszám-limit, az egyik legjobb csapat és a stílusának kimondottan fekvő pálya, de attól ez még egy hatalmas teljesítmény, és tökéletesen megérdemelte a győzelmet, az azonos háttérrel induló csapattársa, Chaz Davies ugyanis mindössze a 10. lett.

Bautista messze a leggyorsabb volt a futamon, Rea lett a második, viszont ami meglepő, hogy egy újonc csapattal, a GRT Yamahával is harmadik lett Marco Melandri. A Yamahák úgy általában is jól szerepeltek, hiszen Lowes és Van Der Mark lett a negyedik illetve az ötödik.

Nagyon szép eredmény még Sandro Cortese nyolcadik helye - ő volt az első Moto3-as világbajnok 2012-ben, aztán öt nem túl sikeres Moto2-es szezon után elindult a Supersport VB-n, ahol kapásból világbajnok lett, és ez volt az első verseny ezres motorral.