3D kijelzőn dolgozik a Bosch

2019.09.06. 09:02

Jelen pillanatban a színes TFT műszerfal a sláger, de előbb utóbb ez is retró lesz, mint az analóg órák, viszont már készül az ezeket is leváltó új technológia: a 3D kijelző. Ahogyan az első autóba szerelt digitális műszerfalat (1994, Audi Quattro), ezt is a Bosch fejleszti.

3dcinema

A kijelzőn tehát különböző mélységben jelennének meg az információk - ennek számos előnye lehet, például autóba épített tolatókamera képénél így jobban tudják érzékeltetni, hogy valóban mennyi hely van még, illetve a fejlesztők állítása szerint ezzel a megoldással gyorsabban felfoghatóvá tudják tenni a kiírt üzeneteket, vagyis súlyozhatják fontosság szerint a megjelenő figyelmeztetéseket - tehát egy hibaüzenet vagy vészjelzés hangsúlyosabb lehet, ha kiugruk a képernyő síkjából.

Ami viszont igazán érdekes, az maga technológia, ugyanis egy úgynevezett passzív 3D kijelzőt fejlesztenek, amely speciális szemüveg vagy szemmozgás-követés (eye tracking) nélkül működik.

A technológia először autókban fog bemutatkozni, viszont ahogyan az lenni szokott, előbb-utóbb leszivárog majd a motorkerékpárok világába is.