Zarcót a KTM idén már nem engedi motorozni

2019.09.20. 14:15

Johann Zarcónak nem jött be a KTM, és a KTM-nek sem jött be Zarco, a szezon közepén bejelentették, hogy a francia versenyző a szerződése lejárta előtt elhagyja a csapatot, és 2020-tól elengedik, erre a héten jött a hír, hogy már a szezont sem fejezi be, Aragóntól a KTM tesztpilótája, Mika Kallio helyettesíti.

Bár a döntés meglepetés volt, belegondolva nagyon is van értelme, legalábbis a KTM szempontjából. Zarcóról úgy hírlik, hogy elszegődhet a Yamahához tesztpilótának, a KTM pedig éppen mostanában ér el eredményeket az RC16 fejlesztésével (pl. első sorból indulás a legutóbbi futamon), így nem szeretnék, ha Zarco esetleg információkat vinne magával.

Zarco ugyanerre utalt, amikor a misanói futam után azt mondta az újságíróknak, hogy ő már nem kap 2019-ben új fejlesztésű alkatrészeket, és az aragóni kétnapos teszten sem lesz ott, ahol a KTM egy teljesen új motort fog próbálgatni.

Ez az egész jól jött Kalliónak, aki egyrészt nem titkolta, hogy szívesen visszatérne a versenyzéshez, és az elmúlt évben is nagyon keményen készült, hogy bármikor bevethető legyen, mint helyettesítő pilóta.

Bár a KTM-nél volt olyan időszak, amikor nem támogatták, hogy a tesztpilóták versenyezzenek is - akkor úgy fogalmaztak, hogy a versenyre való készüléssel sok értékes tesztidőt veszítenek -, most viszont az osztrákok motorsport-főnöke, Pit Beirer úgy fogalmazott, hogy fontos, hogy a teszteredményeket valódi versenykörülmények között ellenőrizzék, hogy a 2020-as szezont a legjobb helyzetből kezdhessék, és erre Kallio a legalkalmasabb.

Bár Zarcót idén már nem engedik versenyezni, a szerződése nem szűnt meg, az év végéig a megbeszéltek szerint kapja a fizetését.

A KTM 2020-as szezonját illetően még mindig nem tudni, hogy ki lesz Pol Espargaro csapattársa - egyáltalán nem biztos, hogy Kallio jövőre is versenyző lesz, úgyhogy még mehetnek a találgatások, kit fog előhúzni a KTM.

Bár jelen pillanatban Zarcóról az a hír járja, hogy Jonas Folger helyére vennék fel a Yamahához tesztpilótának (Folger a Superbike VB-re menne a Kiefer Racinggel), de látták a Hondánál beszélgetni (Lorezno helyére talán?) és Davide Brivio is meglátogatta, vagyis a Suzuki is tapogatózik, hogyan lehetne megszerezni a franciát a csapatukba.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.