Meghalt Paulo Goncalves a Dakar vasárnapi szakaszán

2020.01.12. 13:26

Bukott a Dakar-rali vasárnapi szakaszán és elhunyt a motoros mezőny portugál versenyzője, Paulo Goncalves. A korábban a versenyen abszolút másodikként is zárt Goncalves 2015 óta az első versenyző, akit a Dakaron ért a halál.

j

Paulo Goncalves 2006 óta volt a Dakar-ralik állandó szereplője. A versenyen négy alkalommal végzett a legjobb tíz között, összesen három szakaszgyőzelme volt, legjobb eredménye pedig a 2015-ös versenyen elért összetett második volt. Akkor szoros versenyben Marc Coma mögött lett második, egyben legjobb hondás a kéthetes futamon. Legnagyobb sikereit a japánokkal érte el, velük nyerte meg például 2013-ban a tereprali-világbajnokságot, ami a Honda első győzelme volt a sorozatban.

Goncalves a 2017-es Dakaron
Goncalves a 2017-es Dakaron

Az idei Dakaron az indiai Heróval szerepelt. Azt nyilatkozta, változásra vágyott, ezért váltott a Hondáról a kevésbé ütőképes kis márkára. Az élmezőnytől ugyan elmaradt a versenyen, de a pénteki szakaszt már az elég biztató nyolcadik helyen zárta. Ennek köszönhetően vasárnap az elsők közt rajtolt el. A 276. kilométernél esett el, az első hírek szerint a címvédő Toby Price és Stefan Svitko is megálltak neki segíteni, de már nem tudtak mit tenni érte. A mentőhelikopterrel érkező orvosi személyzet próbálta újraéleszteni, halálát végül a Layla kórházába szállítás után mondták ki a szervezők. 

A 40 éves Goncalves a huszadik motoros, aki az 1979 óta rendezett versenyen életét vesztette. A kategóriában utoljára 2015-ben történt tragédia, akkor a lengyel Michal Hernik halt meg Argentínában.