Csak gyártástechnológiai demó, de annak elég jó

2020.03.12. 13:20

A Morlaco blokkja a a Fireblade-ből származik, de nem is ez vagy az érdekes első futóműve a nagy szám, hanem a gyártástechnológia. A projekt mögött a valenicai Bottpower áll, akik rendszeresen előállnak egy-egy különleges motorral, demózva, hogy mennyire élik a csúcstechnológiás megoldásokat - amúgy nem a motorok eladásából élnek, hanem a motorsportmérnöki szolgáltatásaikból.

A Morlaco lényege, hogy a tank, az ülés, a fejidom, a sárvédő és még pár apróság mind 3D nyomtatással készül - ez egyáltalán nem újdonság, a prototípusgyártásban és a tervezésben teljesen alapnak számít a 3D nyomtatás, sima műanyagtól a titánig rengeteg anyagból szokás így dolgozni, ami ebben az esetben érdekes, hogy nagyon gyorsan, kizárólag számítógépes tervek alapján, lényegében minden műanyag elemeket képesek kizárólag 3D nyomtatással létrehozni, beleértve az egészen bonyolult formákat is.

A Bottpowe vezetője, David Sanchez szerint a fejlesztéseik és a gyártástechnológiájuk azoknak lesz fontos, akik egyedi járművekben vagy nagyon kis szériás gyártásban gondolkodnak, mert ezzel időt és pénzt tudnak megtakarítani ezeknek a vállalkozásoknak. Ugyanis a hagyományos öntőformák készítése ezekben az esetekben költséges és lassú, míg a 3D nyomtatásnál elég ráküldteni a terveket a gépre, és négy nap múlva már szállítják is a kész alaktrészt, vagyis ha pótalkatrészekre van szükség, akkor sem szükséges előre legyártani és raktározni, hanem csak rá kell küldeni a printerre.

Magáról a Morlacóról nem hoztak nyilvánosságra adatokat, hiszen nem egy termékről van szó, hanem egy technológiai demóról.