Önegyensúlyozó rendszert szabadalmaztatott a Harley-Davidson

2020.06.08. 14:09

Nem vagyok biztos benne, hogy aki alacsony tempónál sem tudja megtartani a motort, annak nagyon erőltetnie kéne ezt a hobbit, pláne egy 300+ kilós motorral, de úgy tűnik, manapság minden vevőért le kell hajolni. A Harley érdekes szabadalmat nyújtott be, ahogyan a címből is kiderül, egy hátsó dobozba szerelhető szerkezet segítene a motorosnak az egyensúly megtartásában.

Az amerikaiak találmányának a lelke egy nagy sebességgel forgó lendkerék - kb. úgy képzeld el, mint egy giroszkópot -, amely ha eléri a kellő fordulatszámot, segít a motort egyenesben tartani, vagy hát pontosabban megnehezíti, hogy a motor kitérjen az egyenesből. A szerkezetet kb. 20 000/perc sebességgel forgatja egy villanymotor - bár méretre és súlyra nem különösebben nagy, a magas fordulatnak köszönhetően hatékonyan ki tud balanszolni egy motort. Ha a motor sebessége beesik egy bizonyos szint alá, az egyensúlyozórendszer bekapcsol, és segíti a vezetőt, majd ha a motor gyorsít, automatikusan leáll.

Azt nem tudni, hogy szériagyártásba fog-e kerülni, és ha igen, mégis mikor.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.