24 év börtönt és 27 millió eurós büntetést kérnek a kétszeres világbajnokra

2020.06.12. 11:35

Panama-aktáknak vagy Panama-papíroknak hívjuk azt a nagyjából 2,6 terabájtnyi dokumentumot, amely 2015-ben szivárgott ki egy panamai, offshore-ozásra szakosodott ügyvédi irodától, és körülbelül 200 ezer offshore cég adatait tartalmazza. Ezt az adatbázist azóta is folyamatosan dolgozzák fel oknyomozó újságírók. A közelmúltban az aktákból előkerült Alfonso "Sito" Pons neve is, a spanyol motorversenyző kétszer nyert VB-t a 250-es kategóriában, majd később csapatvezetőként dolgozott tovább, olyan versenyzőkkel, mint Crivillé, Puig (a Repsol Honda mostani főnöke), Capirossi, Gibernau, Checa, Barros, Biaggi, Bayliss, az Espargaró testvérek, Tito Rabat, Vinales, Luca Marini és Álex Rins. A motorozás mellett volt egy kitérője az autósport felé is (2004-ben megnyerték World Series by Nissant Heikki Kovalainennel).

Sito Pons
Sito Pons

Pons-t a Panama-akták alapján adócsalással vádolják - korábban is voltak vitás szituációi adózás kapcsán, például 2010-ben Monacóban tartózkodva azt állította, hogy Londonban él, viszont a Pons Racing tevékenysége főleg Spanyolországban zajlott. Most a vád ellene, hogy panamai, Virgin-szigeteki és a Holland Antillákon bejegyzett cégeken keresztül próbálta elrejteni valós jövedelmét. A vád szerint 2010 és 2014 között több millió euró adót nem fizetett be, a valós bevételeit pedig offshore cégeken keresztül rejtette el a spanyol és a katalán hatóságok elől - állítólag ebben az időszakban 2,7 millió euró befizetését síbolta el.

Az ügyészség 24 év börtönt és 27 millió eurós bírságot kér Pons-ra a személyi jövedelmadó és az ingatlanadó megkerüléséért. Pons ügyvédei azzal érvelnek, hogy Pons nem Monacóban lakott akkoriban, hanem az Egyesült Királyságban, ahol befizette a kötelezettségeit az ottani jogszabályok szerint, illetve jelezték, hogy a kért büntetés aránytalan, kettős gyilkosságért szoktak 24 évet adni, illetve sérelmezték, hogy az ügyészség szabálytalanul akar Pons-szal példát statuálni a spanyol adófizetők számára a nagyösszegű bírsággal.

A spanyol hatóságok régóta aktívan nyomoznak a sportolók adóügyei után, a sajtóban főleg focistákról hallani, de több motorversenyzőt is ért már hasonló vád, ugyanis sok spanyol pilóta él azzal, hogy adóoptimalizáció miatt külföldre költözik, jellemzően Andorrába, de korábban akadt emiatt gondja a Svájcban élő Dani Pedrosának is.