Felezheti a mentők reakcióidejét a Bosch motorosoknak szánt segélyhívója

2020.06.25. 09:00

A Bosch egy újfajta baleseti segélyhívót fejlesztett a motorkerékpárokhoz, mely az IMU adatait elemezve ismeri fel a balesetet, és szükség esetén értesíti a mentőket. A Help Connect névre keresztelt rendszer fejlesztésekor 18 motort törtek össze különböző módokon, és vizsgálták meg az adatokat, hogy aztán a rendszer fel tudjon ismerni egy balesetet.

Az IMU másodpercenként százszor gyűjt adatokat, folyamatosan figyelve hat síkban a gyorsulást és a lassulást, illetve figyeli a szöggyorsulást is három síkban a mozgást és három tengelyen az elfordulást.

A 18 darab szimulált balesettel sikerült elérniük, hogy a rendszer ne riassza a mentőket, ha feldől a motor a parkolóban, ha viszont baj van, akkor a hozzákapcsolt okostelefonon keresztül azonnal riasztást küld, továbbítva a baleset helyszínét és a többi rögzített információt. Miután a Bosch központjába átküldte a jelentést, az ott dolgozó ügyeletes megpróbál kapcsolatba lépni a motorossal - ha ez sikertelen, akkor azonnal riasztják a mentőket.

Ezzel a mentők kiérkezési ideje akár a felére is csökkenthető, ami kulcsfontosságú - egy súlyos balesetnél a túlélés gyakran azon múlik, hogy milyen hamar ér ki a mentő, szó szerint minden egyes perc számít - például ezért is nagyon fontos itthon a Mentőmotoros Alapítvány munkája, mert ők tudnak a leggyorsabban kiérni a helyszínre, és elkezdeni az ellátást.

A Help Connect tesztüzeme most indul Németországban, aztán ha a projekt sikeresnek bizonyul, elkezdik szélesebb körben is használni. A gyártók közül jelenleg csak a BMW kínál hasonló rendszert. A Bosch Help Connectje annyiban jelentene előrelépést, hogy bármilyen Bosch IMU-val szerelt motorhoz csatlakoztatható lesz, és mivel az adattovábbításhoz a motoros okostelefonját használja, olcsóbban is ki lehet hozni, hiszen nem kell a motorba új alkatrészeket beépíteni.