Amatőr pályázóknak készített gumit a Metzeler

2020.07.14. 14:44

A Metzeler egy új pályagumit készített Racetec TD (TD = Track Day) néven, amelynek az érdekessége, hogy célzottan az amatőr pályamotorosoknak készült - az amatőrséget nem úgy kell érteni, hogy nem tudják merre van az előre, hanem hogy például nem szükséges hozzá gumimelegítő.

metzeler-racetec-td-track-day-slick-scaled

Technológiájában a Pirelli Supercorsa TD rokona - a Pirelli és a Metzeler ugyanahhoz a cégcsoporthoz tartoznak -, azzal a különbséggel, hogy míg a Pirelli Supercorsa TD egy utcán is használható, DOT számos és valamennyi mintát tartalmazó gumi, addig a Metzeler Racetec TD egy slick, viszont ugyanarra a piaci trendre reagál.

Ugyanis az utcán egyre kevesebb a sportmotor, a versenyek nevezési listáját sem könnyű feltölteni, de közben a pályanapok egész Európában gyorsan betelnek, csak nem profi versenyzőkkel van tele a bokszutca, hanem lelkes műkedvelőkkel, akik rekreációs jelleggel keresik a jobb köridőket.

A Racetec TD tehát az amatőr pályázóknak szól, ehhez lőtték be a tulajdonságait is, például gyorsan bemelegszik, emiatt nem szükséges hozzá gumimelegítőt használni, vagyis egy lassú kör vagy kiállás után sem kell hevíteni, és szélesebb az a hőtartomány, amiben jól működik. A másik érdekessége, hogy a hátsó gumi szimmetrikus kialakítású, vagyis felrakható fordítva is - ha mondjuk egy balos pályán mész, akkor egy idő után megfordíthatod, és akkor nem féloldalasan kell majd a kukába dobni - itthon ez egyébként a kötött forgásirányú pályagumiknál is bevett gyakorlat a szerényebb költségvetésű pályázóknál.