Egész várost építenének a motorversenyeknek Szaúd-Arábiában

2021.03.22. 08:24

Szaúd-Arábia komoly pénzeket fektet a motorsportokba - a Dakart már lekötötték öt évre, és a jövőben MotoGP-t is rendeznének. Ez utóbbi kedvéért pedig nem csak egy pályát húznának fel, hanem annál sokkal nagyobban gondolkoznak, egyenesen egy komplett várost építenének, ahol a MotoGP mellett mindenféle motorsportot ki tudnak szolgálni, ralitól kezdve ralikrosszon át motokrosszig.  A Qiddiyában felépítendő városban több mint tíz pálya lenne, amelyeken a világ összes rangos sorozatának helyszínt tudnak majd biztosítani.

A pálya vonalvezetését úgy alakítáják ki, hogy alkalmas legyen MotoGP, F1 és endurance versenyekre, az első vázlatok mögött az egykori Formula-1-es pilóta, Alex Wurtz áll.

Egyelőre még a tervezés is csak korai szakaszban van, állítólag 8 kilométer hosszú pályáról van szó, amely két jól elkülöníthető résszel rendelkezik. Az első egy szűk és technikás szakasz, sok kanyarral, rövid és közepes egyenesekkel összekapcsolva, a másik része viszont egy lendületesebb rész, melyet állítólag a Nordschleife ihletett.