Az önvezető autók új kihívást jelentenek a motoroknak

2021.03.23. 11:35

A BMW legújabb fejlesztése arról szól, hogy az autók vezetéssegítő és önvezető rendszereit segítsék a motorok, vagyis az autó mesterséges intelligenciája érzékelje a motorkerékpárost, és számoljon vele.

Ehhez passzív radarreflektorokat készítettek és szabadalmaztattak, melyek az autók radarrendszereinek hatékonyan visszaverik a hullámait, ezzel kompenzálva azt, hogy a motorok homlokfelülete kicsi, és nagyrészt műanyagokból áll, vagyis sokkal nehezebben észlelik őket a radaros rendszerek, mint egy nagyobb, fémkasztnis tárgyat.

bmw rad2

Magát az ötletet a tengeri hajózásból merítették, ott ugyanis bevett dolog a radarok használata, és hasonló radarvisszaverőket használnak a kisebb, kompozit testű hajókon, hogy a nagy tengerjárók rendszerei észrevegyék őket. A motorokra szerelt reflektorok annyiban másak, hogy sokkal kisebbek, míg a hajózásban használtak 30 kb. harminc centi átmérőjűek vagy nagyobbak, addig a BMW a motorkerékpárokra golflabda méretben készítette el őket, a kormányvégekre és a kerekek tengelyeire felrakhatóak, így elölről, hátulról és az oldalról érkező jeleket is hatékonyan verik vissza. Mindezek mellett részben bukógombaként is szolgálnak, hiszen ezek a pontok azok, melyek először földet érnek.