Café racerbe oltott jövő a Tarformtól

2021.06.02. 15:44

Egészen érdekes irányban fejlesztgeti hamarosan gyártásba kerülő motorkerékpárjait a Traform nevű kis brooklyni startup. Valamivel több mint egy évvel ezelőtt mutatták meg először Luna nevű modelljüket, amely egy scrambler stílusú gép volt, villanyhajtással. Most előrukkoltak egy másik változattal.

Ezúttal nem scramblert, hanem egy olyan café racert láthatunk, amely a klasszikus vonalvezetést ötvözi futurisztikus jegyekkel. Erre is Luna néven hivatkoznak, amiből arra lehet következtetni, hogy nem csupán egyetlen modellt, hanem egy egész sorozatot hívnak majd így. Míg a café racer a roppant fifikás Racer Edition nevet kapja a keresztségben, addig a scrambler a ...dobpergés... Scrambler Editionre hallgat.

A két gép hajtáslánca megegyezik, villanymotorjuk 55 lóerős teljesítményre képes. A maga kétszáz kilójával ráadásul nem igazán nevezhetjük pehelysúlyúnak sem. Az energiát 11,8 kilowattórás lítium-ion akkucsomagból nyeri. Városi üzemben nagyjából 190 kilométeres hatótávval számolnak, míg nagyobb sebességgel utazva, országúton ennek a fele jöhet ki a rendszerből.

Azt is elárulták, hogy hanggenerátorral szerelik fel a Lunát, de a Sonic Aura névre keresztelt megoldás inkább utánoz sugárhajtású repülőgépet, mintsem mondjuk egy karakteres V2-est, vagy combosabb sornégyest. Lényege inkább az, hogy a gyalogosok hallják, hogy érkezik a Luna. Ezen kívül a felszereltség részét képezi a kulcs nélküli indítás, a 180 fokos kamera, amely a mögöttes forgalmat figyeli, továbbá a kormányt rezegtető holttérfigyelő.

A gyártást még ebben az évben szeretnék beindítani, ennél pontosabb dátumot nem közöltek. Az ár azonban már megvan, és bizony nem lesz olcsó egyik gép sem: mindkét kivitel egyformán 24 ezer dollárba, átszámítva közel hétmillió forintba kerül.