Közel ötszáz kilométeres hatótávot ígér a Zaiser elektromos cruisere

2021.06.02. 07:02

Aligha hibáztatnánk bárkit is azért, mert nem hallott még a coloradói székhelyű Zaiser Motorsról, de ha tényleg összehozzák, amit ígérnek, akkor érdemes lesz megjegyezni a nevüket. Electrocycle névre keresztelt elektromos cruiserük ugyanis közel ötszáz kilométeres hatótávra lehet képes.

Magába a motorkerékpárba több fantázia szorult, mint a nevébe. A koncepció szerint ugyanis két kerékagymotor hajtja majd az Electrocycle-t, vagyis kétkerékhajtású gép lesz. Teljesítményéről konkrét adatot nem tudni, menettulajdonságait azonban elég jól leírja a 3,6 másodperces 0-100 km/h-s gyorsulás, valamint a 190 km/h körüli végsebesség.

Akkucsomagja 17,3 kilowattórás – viszonyításképpen: nagyjából ennyit tudott az első Chevy Volt személyautó is. Alkalmas a gyorstöltésre, bár azt egyelőre nem kötötték az orrunkra, ez a gyakorlatban milyen töltési sebességet jelent. Ami viszont talán még fontosabb lehet: könnyen cserélhető is az akkupakk, ezzel kikerülhető lenne a hatótávpara, és a töltőkön elherdált sok-sok időt is megspórolhatnánk.

Emellett még egy sor hasznos és érdekes funkciót tudhat a Zaiser Electrocycle. A kipörgésgátlót, a segélyhívót és társaikat nem kell magyarázni, szerepel viszont a specifikációban automatikus stabilizáló rendszer is. Ennek működését és jelentőségét nem részletezi a Zaiser, de úgy tudni, sűrű forgalomban és nagyobb tempónál egyaránt segíti majd a motorost.

A Zaisernél nem szerénykednek a 2021. végére vagy 2022. elejére tervezett géppel kapcsolatban. Egyszerűen csak úgy fogalmaznak, olyan lesz, amilyennek egy motorkerékpárnak lennie kellene. Ráadásként azt is ígérik, letarolják vele a piacot. Elérhető árban gondolkodnak, jelentsen ez bármit is az ő fogalomrendszerükben, de a fejlesztések érdekében a közösségi finanszírozásra is alapoznak, lényegében bárki beszállhat hozzájuk befektetőnek.