567 méter egykeréken, kéz nélkül

2021.06.15. 08:12

Megdőlt a kéz nélküli egykerekezés világrekordja, méghozzá az indiai Rohitesh Upadhyay révén. A magát hardcore motorosként meghatározó srác 2015 óta készült erre a csúcsdöntésre, és annyira komolyan vette, hogy közben keményen edzett, fogynia is kellett, hogy elérje az ideális testalkatot. Magát a rekordot még 2019-ben felállította, de csak most hitelesítette a Guinness-rekordok bizottsága.

riding crossing the starting line with both hands and the front

A korábbi csúcs ebben a kategóriában 89 méter volt, és tizenhét évig hiába próbálkozott bárki is a megdöntésével. Most azonban Rohitesh Upadhyay elérte a célját, és nem csupán egyszerűen megjavította a rekordot, hanem bő hatszorosan túlszárnyalta. 567 métert gurult egykeréken anélkül, hogy hozzáért volna a kormányhoz.

Ez az eredmény azért felvet néhány kérdést. Főként azt, hogy ha ilyen hosszan nem adott gázt, akkor mi mozgatta a motort? A Guinness-rekordok bizottsága által közzétett videóból nem sok minden derül ki, hiszen csupán 00:15-től 00:27-ig látható az egykerekezős csúcsdöntés, de az egyértelmű belőle, hogy nem lehetett akkora a kezdősebesség, hogy lendületből elguruljon ennyit. Így valószínűbb, hogy valamilyen átalakítással oldották meg a gázadás lehetőségét. Esetleg tempomattal.

A videóban egyébként számos további igen hasznos és lényeges rekordot láthatunk. Köztük zsonglőrködést láncfűrésszel, szőlőszemek szétvágását karddal, közben fitneszlabdán egyensúlyozva, hulahoppkarika pörgetését fejen, vagy orr megnyalását saját nyelvvel egységnyi idő alatt a lehető legtöbbször.