Fizetnél milliókat egy hatvanéves idomszettért?

2021.06.16. 07:01

Új korában nem volt fényes siker a Vincent Black Knight, hiszen csupán egy évig gyártották. Sorsát megpecsételte, hogy rosszkor született, éppen akkor, amikor a Vincent anyagi nehézségei elharapództak, és be kellett csukni a boltot. A helyzetet súlyosbította, hogy kereslet se nagyon volt a modellre. A Black Prince-szel együtt mindössze kétszázat gyártottak belőle, mégis nagyon fontos modellnek számít mindkettő.

02

Ma már természetes, hogy ízlésünknek megfelelő motorkerékpárt választunk, vehetünk burkolatost vagy meztelent, csak az igényeinktől függ a szélvédelem mértéke. Az ötvenes években ez még nagyon nem volt így. Phil Vincent ismerte fel a kibontakozó igényt, hogy bizony nem ördögtől való az, hogy valami megvédje a motorost a széltől. Így született meg a Rapide-ból az idomos Black Knight, a Shadow-ból pedig a Black Prince.

Ritkaságuknál fogva ma már értékük is igen felszaladt, pár éve egy Black Knight mintegy 40 millió forintért talált gazdára. Az is előfordul azonban, hogy egyesek megfosztják ezeket a gépeket a különlegességüket adó idomzattól, így ezek a burkolatok külön is kikerülhetnek a piacra. Ez történt most is, a Bonhams aukciósház árverésén július elején kerül kalapács alá egy efféle csomag.

01

Aki a motorkerékpár-történelem egy jelentős, ám nem motorozható darabját szeretné magáénak tudni, nagyjából 800 ezer és 1,6 millió forint közötti összeget kell, hogy előkészítsen, a várakozások szerint ennyit érhet a fekete lovag páncélja.