Hidrogénes robogóban látják a jövőt a franciák

2021.06.17. 13:05

Az autó- és motorkerékpár-gyártás ebben az időszakban igencsak igyekszik az alternatív hajtások irányába tolódni. A neves és kevésbé ismert márkák egymás után mutatják be, vagy legalábbis jelentik be elektromos robogóikat. A francia Mob-ion viszont másképp látja a jövőt, mint a többség.

Ők ugyanis a hidrogénhajtás mellett tették le a voksukat, és a Stor-H nevű, egyebek mellett a hidrogén tárolásával és felhasználásával foglalkozó céggel társultak. Ennek az együttműködésnek a gyümölcse lehet az egyelőre csak koncepcióként létező AM1 robogó. Különlegessége, hogy afféle cserélhető patronokból nyeri ki a hajtáshoz szükséges hidrogént.

Ezek a hengeres patronok aránylag kicsik, nagyjából két, egymásra állított kólás doboz méretének felelnek meg. Pufferként egy kisebb akkumulátora is van az AM1-nek, de összességében sok helyet és egyben súlyt takarítanak meg egy nagyobb lítium-ionos akkucsomag használatához képest. Így könnyedebb mozgást, és a felszabaduló hely kihasználásával tárolórekeszeket ígérnek.

A hidrogénhajtás terjedésének egyik legnagyobb gátja jelenleg a szegényes töltőhálózat. Ezt úgy küszöbölnék ki, hogy az AM1-hez tervezett patronok árusítására különféle üzletekkel szerződnének. Ezeken a helyeken aztán úgy cserélgethetnék a motorosok a hidrogénpatronokat, mint ahogy tesszük azt mondjuk a pébégáz-palackokkal. Sőt, akár tartalékot is vihetünk magunkkal, így ha fogytán a szufla, csak megállunk, kihúzzuk, betoljuk, és mehetünk tovább.

A Mob-ion és a Stor-H közös fejlesztésének tényleges megvalósulása még időigényes folyamat. Egyelőre 2023-at célozták meg, de optimista becslések szerint akár már idén ősszel láthatunk működőképes prototípust.