Először villant meg a Speed Triple 1200 RR

2021.08.18. 06:24

Rövid videóban villantotta meg a Speed Triple 1200 RR-t a Triumph. A mindössze 48 másodperc alatt nagyon sok részlet nem is derül ki az érkezőben lévő újdonságról, egy viszont biztos: közeli rokonságot ápol az év elején bemutatott szupernakeddel, a Speed Triple 1200 RS-sel.

Az egyelőre a képet kivilágosítva sem látszik, hogy teljesen idomos kivitelről beszélhetünk, vagy csak fél-idomos változat lesz az RR. Az üléspozíció bár hasalós, de első blikkre inkább egy kellően sportos utcai gépnek tűnik, mintsem hardcore pályafegyvernek. Aztán persze lehet, hogy ránk cáfolnak. A fejidom mindenesetre határozottan megkülönbözteti az RR-t az RS-től, a farrészről ellenben ugyanez nem mondható el, a farokidomot jó eséllyel egy az egyben átvették.

Ha műszaki oldalon is szoros lesz a rokonság, azt aligha bánhatjuk, hiszen a Speed Triple 1200 RS háromhengerese 179 lóerőt tud, ehhez közel tizenegyezret forog, ehhez hatgangos gyorsváltó párosul. A 198 kilós menetkész tömegen az idomok nyilván dobnak majd valamennyit. Elöl 43 milliméteres, NIX30-as fejreállított Öhlins villa kapott helyet, hátul TTX36 gátló – abszolút felső kategóriás alkatrészek. Nem különben a Brembo Stylema nyergek az első fékben, amelyek 320-as tárcsákat harapnak.

Ennyire azért még nem kell előreszaladni, hiszen az RR egyelőre dizájntanulmány stádiumban jár. Sokat talán mégsem kell rá várni, erre utal a Coming Soon ígéret a Triumph hivatalos oldalán. Ha egyébként tényleg teljesen idomos sportmotort rejtegetnek, az már csak azért is furcsa, mert azt a műfajt hagyományosan Daytona név alatt futtatták, míg a Speed Triple a nakedeket takarja.