Hivatalos: Morbidelli a gyári csapatban, Dovizioso visszatér

2021.08.30. 07:22

Nemcsak Fabio Quartararo újabb, immár szezonbeli ötödik győzelméről szólt a mögöttünk hagyott MotoGP-hétvége. A francia motoros ezzel már átlépte a kétszáz begyűjtött pontot, előnye jelenleg 65 egység Joan Mir előtt. Azonban két fontos bejelentés is történt a Brit Nagydíj sajtótájékoztatói során.

cq5dam.web.2000.2000

Egyrészt beigazolódott az, amire már jó ideje számítottunk: Franco Morbidelli feljebb lép a Petronas-SRT-től (amely csapatból ugye a Petronas is kiszállt jövőre), és a Yamaha gyári alakulatánál folytatja. Ráadásul nemcsak az új szezonban, hanem már idén, Misanótól kezdve. Erről Lin Jarvis csapatvezető szavai nyomán immár a MotoGP hivatalos Instagram-oldala is beszámolt. Morbidelli egyébként még mindig lábadozik sérüléséből, ezúttal Cal Crutchlow helyettesítette az olaszt. Jarvis azt is elismerte, hogy 2023-ban amúgy is szerették volna átmozgatni Frankyt a gyári Yamahához, de a szükség úgy hozta, hogy ezt hamarabb meg kellett lépniük.

Ezzel – és Rossi visszavonulásával – pedig rögtön két üresedés is lett a szatellitcsapatnál, a Petronas-SRT-nél. Az egyik ülést nagyon szerették volna a fiatal spanyol Raúl Fernandeznek odaadni, ám őt elhappolta az orruk elől a Tech3-KTM. Ezért aztán más után kellett nézni, így jött a képbe Andrea Dovizioso. A rutinos olasz 2017 és 2019 között háromszor lett ezüstérmes Marc Márquez mögött, 2020 végén aztán bejelentette, hogy szünetet tart, és elhagyja a Ducatit. A visszatérés a szatellit-Yamahával történik meg, szintén Misanóban, majd 2022-ben is folytatódik a közös munka.

A másik SRT-s pozícióra Marco Bezzecchit szemelték ki, viszont ő a VR46 csapatának tagja jelenleg a Moto2-ben, nem lenne tehát meglepő, ha jövőre velük menne a MotoGP-be. Ugyanakkor Jarvis azt ígérte, a szeptember 19-i hétvégén esedékes misanói futamra megszületik a döntés Dovizioso csapattársának személyéről.