És akkor a szent őrült átmotorozott a Boszporuszon

2021.09.02. 06:50

Az ausztrál Robbie Maddison alighanem történelmet írt. Minden bizonnyal ő az első ember, aki motorkerékpárral átkelt a Boszporuszon. Fogta magát, és KTM-jével elmotorozott az európai oldalon fekvő Ortaköyből a már ázsiai Beylerbeyibe. Mármint a tengeren át.

maddison

Akár a hídon is mehetett volna, de abban nincs semmi extra, úgyhogy nyilván a vízen járást választotta, ami természetesen nem volt annyira egyszerű. Alapos előkészítő munka előzte meg, Maddison csapata pedig átalakította a KTM-et, hogy alkalmas legyen a feladatra – afféle kétéltűt faragtak belőle.

Nemcsak a technikai felkészülésnek kellett a helyén lennie, hanem némi adminisztratív feladat is járt a kísérlettel. Le kellett ugyanis állítani a forgalmat a szorosban, ami egyáltalán nem egyszerű, tekintve, hogy elég sűrűn járják a vízi járművek a Boszporuszt. Évente mintegy 48 ezer hajó utazik át a szoroson, nagyjából háromszor annyi, mint a Szuezi- vagy a Panama-csatornán.

Maddisonék ezért elég rövid időt, egy tizenöt perces ablakot kaptak mindössze, hogy megmutassák a világnak. Kulcsfontosságú volt az időzítés, ha nem fértek volna bele ebbe az intervallumba, kénytelenek lettek volna elhalasztani a kísérletet. Végül sikerrel jártak: oda és vissza egyaránt 90-90 másodpercig tartott az út, 70 km/h körüli sebesség mellett. Közte még egy kis pihenő is belefért.