Nicky Hayden bekerült a Motorsport Hírességek Csarnokába

2021.10.06. 10:46

Bekerült az amerikai Motorsport Hírességek Csarnokába (Motorsports Hall of Fame) Nicky Hayden. 2006 MotoGP-világbajnoka már négy esztendeje nincs közöttünk, 2017-ben egy tragikus kerékpáros-balesetben vesztette életét. Rá egy évre a neve már ott volt az AMA Motorcycle Hall of Fame-ben, a valaha élt legjobb amerikai motorversenyzők közé. A mostani – sajnos posztumusz – elismeréssel azonban a teljes motorsport-történelem nagyjai mellett őrzik emlékét.

Hayden 1981-ben született a Kentucky állambeli Owensboróban, innen a Kentucky Kid becenév is. Mindig alázatos és szerény maradt, noha a sors csodálatos tehetséggel áldotta meg. 18 évesen, 1999-ben megnyerte az AMA Supersport bajnokságot egy privát Honda nyergében, 2002-ben pedig az AMA Superbike-ot. Emlékezetes még, hogy a 2002-es Springfield TT flattrack versenyen testvérei, Tommy és Roger társaságában kisajátították a dobogót.

Innen kvázi egyenes út vezetett számára a MotoGP-be, ahol 2003-ban mutatkozott be a Repsol Hondával. 2005-ben harmadik lett, majd 2006-ban jött a világbajnoki cím, megtörve Valentino Rossi egyeduralmát. Később megfordult a Ducatinál – mindkét istállónál volt egy ideig a Doktor csapattársa is. Aztán újra Hondára váltott, bár ezúttal már nem gyárira. 2016-ban már a Superbike-vébén ment, ugyancsak Hondával – csakúgy, mint tragikus halála idején.

A Motorsports Hall of Fame-be történő beiktatáson részt vett családja, testvére, Roger egy Honda CBR1000RR-rel ment tiszteletkört. Nicky Hayden emlékét immár biztosan a motorsport történelemkönyvének lapjain őrzik, kitörölhetetlenül.