Hivatalos: itt a MotoGP előzetes versenynaptára

2021.10.08. 12:20

Hivatalosan is közzétették a gyorsaságimotoros-világbajnokság 2022-es előzetes versenynaptárát. Eszerint minden idők leghosszabb MotoGP-szezonja vár ránk, ugyanis 21 futamot sűrítenek bele nyolc hónapba, pontosabban 34 hétbe. A most kiadott menetrend nagyrészt egybevág a korábban kiszivárgott programmal.

20-fabio-quartararo dsc8262.gallery full top fullscreen

Az idénynyitónak Katar ad otthont március 6-án, két hétre rá Indonéziába látogat a mezőny. Európában először április végén láthatjuk őket, akkor a Portugál Nagydíjat rendezik. A kiszivárgott listához képest változásokat csak az őszi szakaszban láthatunk: Misano szeptember 18-ról szeptember 6-ra jön előre, a helyére csusszan 11-éről Aragónia. A thaiföldi verseny október 9-ről 2-re mozog, az utolsó három verseny egy-egy héttel korábban lesz, mint eddig sejtettük. A 2022-es világbajnoki pontvadászat november 6-án Valenciában zárul. Íme, a teljes naptár:

Március 6.: Losail / Katar

Március 20.: Mandalika / Indonézia

Április 3.: Termas de Río Hondo / Argentína

Április 10.: Circuit of the Americas / Texas

Április 24.: Portimão / Portugália

Május 1.: Jerez / Spanyolország

Május 15.: Le Mans / Franciaország

Május 29.: Mugello / Olaszország

Június 5.: Barcelona / Spanyolország

Június 19.: Sachsenring / Németország

Június 26.: Assen / Hollandia

Július 10.: KymiRing / Finnország

Augusztus 7.: Silverstone / Egyesült Királyság

Augusztus 21.: Red Bull Ring / Ausztria

Szeptember 6.: Misano / San Marino

Szeptember 18.: Aragón / Spanyolország

Szeptember 25.: Motegi / Japán

Október 2.: Buriram / Thaiföld

Október 16.: Phillip Island / Ausztrália

Október 23.: Sepang / Malajzia

November 6.: Valencia / Spanyolország

Látható tehát, hogy több helyszín is visszatér, 2019 után – a Covid-korlátozások miatti kiesést követően – Argentínában, Japánban, Thaiföldön és Malajziában is újra versenyt rendeznek 2022-ben. Új házigazdaként mutatkozik be az indonéziai Mandalika International Street Circuit. A pálya vadiúj, az országba 1997 után tér vissza a MotoGP. Finnország még hosszabb kihagyás, negyven év után fogadja a sorozatot, méghozzá a KymiRingen.

Egyelőre csak előzetes versenynaptárról van szó, a végleges menetrend változhat, de reméljük, hogy már nem fognak közbeszólni a Covidhoz hasonló váratlan nehezítő tényezők.