Elhunyt Reinhold Roth, a motorsport egyik nagy küzdője

2021.10.20. 12:41

Hatvannyolc éves korában elhunyt Reinhold Roth, a németek világbajnoki ezüstérmes motorversenyzője. Roth 1979-ben állt rajthoz először vébéfutamon, de komolyan csak 1983-tól kezdtek számolni vele. A Yamahánál kezdett, rövid suzukis kikacsintás után végül a Hondánál kapott igazán lehetőséget. Első győzelmét az 1987-es Francia Nagydíjon aratta, abban az évben második lett a pontversenyben, ezt az eredményt 1989-ben meg is tudta ismételni. Aztán egy baleset nemcsak a karrierjét, hanem életét is kettétörte.

1990 júniusában Jugoszláviában szerepelt a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye. Az esőzés miatt a versenyt félbeszakították, ám a pályabírók kicsit késve kezdték lengetni a zászlókat, az élboly lemaradt a jelzésről. Az első helyért küzdő trió Darren Milnert körözte le éppen, de Roth későn észlelte a riválisai takarásában motorozó ausztrált, akit így nagy sebességgel telibe talált. Súlyos fejsérülést szenvedett, és a pályán sem kapott időben megfelelő ellátást.

Bár túlélésére mindössze tíz százalék esélyt adtak, az akkor 37 esztendős Reinhold Roth hat héttel később felébredt a kómából. Folyamatos ápolásra, ellátásra szorult, beszélni csak hét év múlva tanult meg újra. Felesége, családtagjai, és hivatásos ápolók is segítették.

Nyugodjon békében!