Razgatlioglu a Superbike világbajnoka

2021.11.22. 08:14

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy egy korszak ért véget a Superbike-ban: Toprak Razgatlioglu lett a világbajnok, ezzel megtörve Jonathan Rea 2015 óta tartó egyeduralmát. A szezon hatalmas csatát, a végletekig kiélezett küzdelmet hozott kettejük között. Noha a címvédő nagyon jól kezdte az évet, és úgy tűnt, továbbra is megállíthatatlan, Razgatlioglu egyre erősebb teljesítménnyel jelezte, hogy vele is komolyan számolni kell. Az utolsó fordulóra, a naptárban új helyszínként szereplő Indonéziába a török érkezett harmincpontos előnnyel.

d6b97fda33

A hétvége aztán szintén Razgatlioglu számára indult jobban, az első két szabadedzést megnyerte, igaz, Rea technikai gondokkal is küzdött. A harmadik gyakorláson már Scott Redding volt a legjobb a Ducatival, de Razgatlioglu továbbra is Rea előtt tudott maradni. Nem változott ez a superpole időmérőn sem, ott a török yamahás bő három tizeddel szerezte meg az első helyet kawasakis riválisa előtt.

Csakhogy az első indonéz versenyhétvégének nemcsak a két zseniális motoros volt a főszereplője, hanem az időjárás is. A heves esőzések miatt nem tudott elrajtolni az első főfutam, így azt végül el kellett csúsztatni vasárnapra, a superpole verseny helyére. Ez egyben azt is jelentette, hogy a superpole kiesik a programból, így 67 helyett csupán 50-et lehet szerezni. Vagyis anélkül, hogy egy métert is megtettek volna a srácok, máris tovább nőtt Razgatlioglu bajnoki esélye.

Az első főfutam aztán kemény csatákat hozott, nemcsak Razga és Rea között, de Redding és Bassani is beszállt. A két éllovas a pályán is többször egymásnak feszült, a végén pedig bár Rea-t intették le elsőként, Razgatlioglu második helye azt jelentette, hogy az utolsó verseny eredményétől függetlenül egészen biztosan ő a világbajnok. Mert bár Rea hátránya 25 pontosra olvadt, ez azt jelentette, hogy a címvédő akkor is hiába nyerné meg a második főfutamot, ha vetélytársa nullázna: legfeljebb pontazonosságig juthatnának, márpedig Razgatlioglu több főfutamot nyert, és ilyen esetben ez a döntő. Az idény utolsó versenyét aztán csak azért is alapon Jonathan Rea behúzta, a bajnokként már tét nélkül motorozó török csak negyedik lett. Előnye így végül 13 pontos maradt.

53576 jdr r13 ambience full

A Superbike 2021-es világbajnoka tehát Toprak Razgatlioglu, aki 2009 után hozott újra első helyet a Yamahának – akkor Ben Spiest ünnepelhették. A gyártók versenyében szintén a japánokhoz került a győzelemért járó serleg.

15475 dcp r13 ambience full