A MotoGP is bioüzemanyagokra vált

2021.11.30. 08:37

Hat éven belül teljesen átállna bioüzemanyagok használatára a MotoGP. Nem példa nélküli az ötlet a motorsport világában, hiszen a Forma-1-ben már 2022-től is tízszázaléknyi fenntartható forrásból származó etanolt kevernek 90 százaléknyi versenybenzinhez.

734DSFZXNRFIHETRV6O3WE3ZPY

A MotoGP-ben jelen állás szerint 2024 az első céldátum, akkortól 40 százaléknak kell lennie a bioüzemanyag részarányának. Ez lehet nem élelmiszer-alapú biomasszából előállított, vagy teljesen szintetikus is. 2027-re pedig mindhárom géposztály, vagyis a MotoGP mellett a Moto2 és a Moto3 esetében is teljes átállást terveznek.

A lépés mögött az egyik motiváló tényező, hogy a technikai sportok hagyományosan komoly szerepet játszanak olyan új fejlesztésekben, amelyek később az utcai járművek szintjére is leszivárognak. Másfelől pedig igyekeznek ezeket a versenysorozatokat is fenntarthatóvá tenni, amellett, hogy természetesen a tisztán elektromos MotoE-vel is hosszú távon számolnak.

A MotoGP-ben egyébként a gyártókkal kötött, jelenleg érvényes szerződések fokozatosan futnak ki 2026-ig, 2027-től indul egy újabb, öt szezonra szóló periódus. Így tehát igen komoly változásokat hozhat az az év számos szempontból.