Olaszországban betiltják a terepmotorozást

2021.12.17. 06:43

Hiába nagyon népszerű Olaszországban a terepmotorozás, a jövőben nem lehet már legálisan hódolni ennek a szenvedélynek. Egy friss törvénnyel ugyanis lényegében betiltották a terepmotorozást, noha a rendelkezést nem kifejezetten a motorosokra szabták.

2017 YAM T7 EU DPBMC ACT 008

Arról van szó, hogy az erdőket-mezőket átszelő, két és fél méternél keskenyebb utakat mostantól kiveszik a KRESZ (ottani megfelelőjének) hatálya alól, így azokat nem használhatják a járművek. Ebbe a körbe a motorkerékpárokon kívül tehát egyebek mellett a quadok és autók is beletartoznak. Ráadásul nem is csak a hagyományos üzemanyaggal hajtottakat zárják ki, hanem az elektromos gépeket, sőt a kerékpárokat is, így aligha a zajterhelés visszaszorítása volt a jogalkotó célja.

Az egyetlen kivételt azok a járművek képezik, amelyeknek az adott terület karbantartásában van szerepük, így nyilván az erdészet kötelékébe tartozó gépek felmentést kapnak a tilalom alól, valamint az érintett földutak kezelői is behajthatnak értelemszerűen. A jogszabály már meg is jelent a Gazzetta Ufficiale della Repubblicában, vagyis tulajdonképpen a helyi közlönyben.

Az olasz motorkerékpáros szövetség és egyéb motoros szervezetek természetesen tiltakoznak a döntés ellen. Kiemelik például, hogy a szabályozást éppen egy olyan év végén sikerült meghozni, amikor Olaszország rendezte a rangos International Six Days Enduro viadalt, ráadásul meg is nyerték azt az olaszok.

A mediterrán országban mellesleg igen népszerűek a terepképes túraendurók, jellemzően jó eladásokat produkál a BMW R 1250 GS, vagy a Honda Africa Twin, ráadásul a hazai gyártók közül a Ducati és az MV Agusta is nemrég mutatott be túraendurót a DesertX és a Lucky Explorer révén.