A szokásosnál is őrültebb Benda jöhet

2022.01.31. 14:35

Kínai motorgyártóból talán éppen eggyel több van, mint égen a csillag, és a rengeteg gátlástalan másoló mellett azért egyre inkább akadnak olyanok is, akik emészthető megjelenésű gépeket készítenek, komolyan vehető technikával, normális minőségben. Ritka, de van köztük, aki eredeti ötletekkel próbál nevet szerezni magának, ilyen a Benda is.

Tavaly mutattak egy olyan cruisert, amire igazán lehet csettinteni, aztán a kínai gyártók mércéjével mérve szokatlanul nagy köbcentis blokkokat, egy ezerkettes és egy ötszázas V4-est mutattak be. Most egy még érdekesebb elképzeléssel jelentkeztek: a VTR-300 Turbo neve is beszédes.

Egy 298 köbcentis, turbós sportmotorról van szó, amely ugyan már nem teljesen friss ötlet, tavaly lehetett róla először hallani, de most már közel lehetnek a sorozatgyártáshoz, hiszen szabadalmi képek kerültek fel az internetre. Sokat egyelőre nem tudni róla, teljesítményét megsaccolni sem könnyű, mindenesetre a VTR-300 cruiser V2-es blokkját fújhatták meg egy turbóval – az szívó változatban 30 lóerőt tud.

Abból, hogy előre egy féktárcsa került, nem pedig kettő, arra következtethetünk, hogy azért nem lesz túl elborult a gép, de a turbómotor karakterisztikájának köszönhetően azért nem kizárt, hogy elég élvezetesen lehet majd vele motorozni. A külföldi források úgy 50 lóerőt saccolnak. A váz térhálós acélcső, míg a hátsó futómű monoshock.

Ennél sokkal többet jelenleg aligha lehetne kihámozni a rendelkezésre álló információkból, de a szintén nem túl beszédes teaser is csupán a gép sziluettjét rajzolja ki. A kedvcsináló létezéséből viszont arra lehet következtetni, hogy hamarosan leleplezik a kis köbcentis, turbós sportgépet.