Igen bitang lett a Brabus-féle Super Duke-átirat

2022.02.11. 11:02

Nagyot szólt a hír decemberben, hogy az elsősorban az autótuning világában jól ismert Brabus rárepül a motorokra is, méghozzá a KTM-mel összefogva készítik el az osztrák gyártó kőkemény hipercsupaszának, a 1290 Super Duke R-nek az átiratát. Sokat nem is kellett rá várni, ma bemutatták a KTM Brabus 1300 R-t.

A Brabus-féle gépet már első ránézésre is azonnal meg lehet különböztetni a KTM eredetijétől. Ugyanis a rovarfej-lámpát egy nagy kerek fényszóróra cserélték, ez a Husqvarna Svartpilen és Vitpilen modellekről származik, de a Brabus hozzányúlt. A szintén kerek tükrök a kormányvégeken, lefelé fordítva kaptak helyet. A 16 literes tankot jókora, szénszálas légbeömlők fogják közre.

A blokkhoz érdemben nem nyúltak, bár egy Brabus-kipufogórendszert azért párosítottak a V2-eshez. A teljesítmény ennek ellenére sem változott, maradt a 180 lóerő és 140 newtonméter, ami nyilván minden élethelyzetre bőven elegendő. A váz szintén csaknem egy az egyben a Super Duke R-től jön, csak az ülésnél alkalmaznak egy, a Super Duke RR-éhez hasonló karbonszálas elemet. Súlyban viszont az RR és az Evo közé sikerült így belőni a Brabust: feltankolva 205 kilót nyom.

A Brabus-által tuningolt autókra utalnak a kilencküllős Monoblock Z felnik, amelyek a Super Duke Evón is bevetett Bridgestone S22 gumikat viselik, elöl 120/70-es, hátul 200/55-ös méretben. Egyediek a lábtartók, kezelőszervekből a Magura HC1 mellett tették le a voksot, elektronikai csomagból pedig szintén az Evóét láthatjuk viszont, kipörgésgátlóval, supermoto-funkciós ABS-szel, tempomattal, guminyomás-figyelővel, kulcs nélküli indítással. A menetprogramok az RR-ével egyeznek, a Track és a Performance módot is tudja a Brabus 1300 R, és a félaktív WP Apex futóművet sem spórolták ki.

Ha valaki olthatatlan birtoklási vágyat érez a Brabus 1300 R láttán, jobb lesz, ha siet. Mindössze 154 darab készül, ebből 77 Magma Red vörös színben, 77 pedig Signature Black feketében. Ezek a számok a Brabus 1977-es alapítására utalnak.