Négy elektromos géppel tér vissza a Can-Am

2022.03.29. 11:27

A Can-Am név mostanában leginkább a háromkerekű Spyder kapcsán lehet benne a szótárunkban, pedig korábban a Bombardier Recreational Products (BRP) égisze alatt motorkerékpárokat is gyártottak – főleg enduró és krosszgépeket. Mellesleg a Bombardier is ismerős lehet, elsősorban jet-skikről, hómobilokról, quadokról és egyéb szabadidős gépekről. Csak éppen a motorgyártás sikkadt el. Most azonban újra belevágnak.

A korszellemnek megfelelően természetesen elektromos modellekkel támasztják fel a motorkerékpár-részleget, rögtön néggyel. Az eddig közzétett sejtelmes videóból annyira lehet következtetni, hogy lesz egy széles kormánnyal szerelt meztelen gép, egy túraenduró-fazonú, egy retrós vagy cruiseres stílusú, valamint egy idomos, talán sport- vagy sport-túramotor.

Jó eséllyel egyébként közös alapokra épülő gépekről van szó: osztoznak majd a vázon, az akkumulátorokon, az elektronikán és jó eséllyel a villanymotoron is. A különbséget az adott típus műfajához passzoló segédváz, futómű, kezelőszervek, az üléspozíciók és számos apróság adhatja majd. Alapvetően azonban akár egyazon gyártósoron is készülhet a négy motor, csak mindig a megfelelő elemeket kell előkapniuk a dolgozóknak.

A videóban konkrét dátum nem szerepel, csak a 2024-es évszám. Addig persze minden bizonnyal láthatunk majd prototípusokat, ismerhetünk meg terveket és műszaki részleteket, de ha a forgalmazás beindítását két év múlva tervezik, akkor a végleges, sorozatgyártású motorkerékpárokra még várni kell.