Kísértetiesen KTM-esek az új, kínai Benelli-blokkok

2022.04.14. 11:39

Új V2-es blokk szabadalmait jegyeztette be a Benelli anyacégének számító kínai Qianjiang, a gép azonban igencsak hasonlít a KTM 1301 köbcentis kéthengeresére. Ez már nem is az első ilyen eset, hiszen korábban egy sorkettessel jelentkeztek, az az osztrákok LC8c-jét idézte elég határozottan.

Mégsem érdemes rögtön azt feltételezni, hogy a távol-keleti vállalat csak szemtelenül lemásolta volna a KTM-blokkokat. A Qianjiang ugyanis pont az a cég, amelynek élő együttműködése van több nagynevű gyártóval, így például a Harley-Davidsonnal és az MV Agustával is. Jó eséllyel tehát a KTM-től is licencelik ezeket a megoldásokat.

A kínai átiratot ezúttal QJ2V108MYL kóddal illetik. Az első két karakter nyilván a Qianjiang nevére utal, a 2V pedig a hengerek számára és elrendezésére. A 108 a hengerfurat méretét jelenti, éppen ennyi a KTM V2-esének adata is, ebből pedig arra következtethetünk, hogy nemcsak külsőre, hanem belső felépítését tekintve is szorosan követi a kínai blokk az osztrákot.

KTM-motorblokkok amúgy is készülnek már a távol-keleti országban, ám nem a Qianjiangnál, hanem a CFMotóval összefogásban. Bár részleteket még nem tudni, ezeket az újabbakat minden bizonnyal Benelli modellekhez fogják felhasználni.