Egy veterán BMW-ért szállt le az amerikai légierő gépe

2022.05.30. 05:59

Engedély nélküli leszállást hajtott végre az amerikai légierő egyik repülőgépe a Martha's Vineyard-szigeten, a személyzet egyik tagja ugyanis így fel tudott pakolni egy veterán BMW motorkerékpárt. A kihágás végül kitudódott, így felelősségre vonás következhet.

Screenshot 2022-05-29 at 21-00-08 Air Force Crew Grounded For Un

A Keesler légi támaszponthoz tartozó időjárás-felderítő egység éppen egy gyakorlaton vett részt, a tartalékosoknak rendszeresen teljesíteniük kell bizonyos feladatokat, hogy megtarthassák képesítésüket. A mostani szabályszegés miatt ugyanakkor minden résztvevőt lefokoztak, és más, meg nem nevezett következményekkel is járt a kihágásuk.

A kiadott közleményben a felettesük úgy fogalmazott: személyes indíttatásból visszaéltek az állami vagyonnal, az efféle akciókat pedig nem tolerálják, embereiktől fegyelmezett magatartást várnak el. Ráadásul mivel egy meglehetősen nagy repülőgépről, a Lockheed WC-130 Herculesről van szó, igen nagy feltűnést is keltettek a szigeten való leszállással. Hiába csak tizenöt perces megállásról van szó, nem nézték el nekik.

R75-800

De milyen motorért kockáztatták a lebukást? Egy 1970-es évjáratú BMW R75/5-ről van szó. Ez a hetvenes évekbeli /5 sorozat legnagyobb tagja, 749 köbcentis bokszermotor hajtja, míg az R50/5 blokkja 498, az R60/5-é 599 köbcentis. Nem egy különösebben erős és fürge gépről van szó, 50 lóerejére 210 kilogramm jut. Viszont a korábban használt lengővillát teleszkópvilla váltotta elöl, ami nagy előrelépésnek számított.