Gyerekeké az első elektromos Kawasaki

2022.06.08. 12:07

Amikor május végén megírtuk, hogy hamarosan bemutatja első elektromos gépét a Kawasaki, még voltak nyitott kérdések. Az biztosnak tűnt, hogy gyerekeknek szánják majd, és az Elektrode név is körvonalazódott. Ugyanakkor az optimistább tippek gyerek-krosszmotorról szóltak, míg a visszafogottabbak egy futóbiciklihez hasonló valamiről. Utóbbiaknak lett igazuk.

Az Elektrode-ot ugyanis bemutatták, és kiderült, hogy valóban úgynevezett balance bike-ról van szó. Ez magyarul futóbiciklit jelent, a gyerekek lábbal hajtják, segíti őket az egyensúlyozás megtanulásában, így afféle első lépcsőfokot jelenthet – vagy másodikat a nyuszimotor után. Így, elektromos hajtással azonban kicsit ellentmondásos futóbiciklinek nevezni.

A modellt a Kawasaki mérnökei fejlesztették, és a gyártás is a japán márkánál folyik, nemcsak leszerződtek valakivel, hogy készítsen a nevükkel fémjelzett gyerekmotorokat. Az Elektrode egy 250 wattos, léghűtéses kerékagymotort kapott, a teljesítmény leadásánál pedig az egyenletességre, kiszámíthatóságra törekedtek, hiszen mégiscsak gyerekekről van szó. Az elhelyezéssel pedig próbálták alacsonyan tartani a súlypontot és könnyű kormányzást biztosítani.

A vázba épített lítium-ion akkumulátor nagyjából 2,5 órányi mókát tesz lehetővé egy töltéssel, más megközelítésből durván 15 kilométeres hatótávval rendelkezik. A teljes feltöltéshez szintén 2,5 órára van szükség, és otthoni hálózatról is megoldható. Ha tíz percig nem nyüstölik a kölykök, akkor magától kikapcsol az egész rendszer, így takarékoskodva az energiával.

A szülők a gyerek korához, képességeihez igazíthatják a sebességet. Három fokozatban lehet állítani, a legkisebb lépcső a 8 km/h, a középső 11 km/h, míg a maximum 21 km/h. De ha úgy érezzük, ki is lehet kapcsolni teljesen a villanyhajtást, olyankor klasszikus futóbringaként üzemel, tehát akár teljesen kezdő lurkóknak is ideális. A beállításokat gyerekzárral védhetjük, vagyis csak egy kód beütése után lehet módosítgatni. Az ülésmagasság állítható, és a lábtartót is felhajthatjuk, ha útban lenne.

A Kawasaki Elektrode ára 1099 dollár, átszámolva tehát úgy 400 ezer forint.