Gyári Gas Gas csapat lehet a Tech3 KTM-ből

2022.07.04. 09:01

Szép lassan formálódik már a MotoGP jövő évi felállása, de még mindig akadnak kérdőjelek. Ott van például a Suzuki kilépése, amelyet nagy meglepetésre jelentettek be, majd gyorsan odaszólt a Dorna, hogy talán előbb egyeztetni kéne. Azóta konkrétumok, legalábbis hivatalosan, nincsenek. Ezzel összefüggésben felmerült, hogy a Gas Gas beszállna a japánok helyére.

44-pol-espargaroaj4i5017.gallery full top md

Igaz, elsőre még úgy festett a dolog, hogy a Gas Gas lényegében a KTM harmadik csapata lehet, így több pilótának tudnak lehetőséget adni, nem kell kényszerűen megválniuk tehetséges versenyzőktől csak azért, mert a gyári istállónál éppen nincs számukra hely. Most másról hallani: arról, hogy a Tech3 csapat alakulna át Gas Gasszá.

Egyelőre elég sok a kérdés, de nyilván az a legvalószínűbb, hogy csak névleg lenne önálló a Gas Gas, valójában inkább szatellitcsapatnak tekinthetnénk, és egy átmatricázott KTM RC16-tal mennének. Másik lehetőségként felmerülhet, hogy a fő technikai elemeket, így például a blokkot is megkapják a KTM-től, de kasznit már a Gas Gas épít köré. A legkisebb annak az esélye, hogy teljesen saját fejlesztéssel lépnének be a sorozatba.

További lényeges kérdés, hogy kik lesznek majd a pilótáik. E tekintetben pedig máris találkozhatunk némi ellentmondással. Egyfelől ugye a Gas Gas csapat létrehozása mögötti fő gondolat, hogy lehetőséget kapjanak a fiatal tehetségek a királykategóriában is. Másfelől meg máris bedobták Pol Espargaró nevét, mint potenciális jelölt. Ő jelenleg a Repsol Hondánál versenyez, de a helyére állítólag a Suzuki kilépésével állás nélkül maradó Joan Mirt, 2020 világbajnokát nézték ki.

Akárhogy is, de most éppen egy hosszú szünetet tart a MotoGP, legközelebb csak augusztus elején rendeznek versenyt. Addig felerősödhetnek a találgatások, és az sem kizárt, hogy ebben az időszakban már hivatalos bejelentések is lesznek.