Ilyen lesz a világ első önellátó és környezetkímélő versenypályája

2022.07.21. 10:19

Napelemekkel felszerelt, környezetbarát versenypálya épül Franciaországban. A MotorSportVision (MSV) által bejelentett projekt helyszínét a Couvronban található, 520 hektáros korábbi repülőtér adja majd. A cég közleménye szerint a versenypálya lehetőséget nyújt a motorsportnak és az autóiparnak egy zöldebb jövő megteremtéséhez.

Az MSV 2015-ben vásárolta meg a területet, hogy 8 kilométer hosszú, tempós vonalvezetésű pályát alakítson ki raja. Cél, hogy az igazán nagy teljesítményű autók képességeit is kiaknázhassák. Az eredeti terveket a hatóságok még 2019-ben jóváhagyták, azonban a Covid időszak alatt a cég újragondolta az elképzelését. Az új koncepció szerint a létesítmény önellátásra és az elektromos járművek kiszolgálására alapoz majd. A pálya hossza 3,5 kilométerre csökken, és a komplexum köré egy 300 hektáros napelempark is épül majd.

Előzetes egyeztetések szerint évi 6 versenynek szolgál majd helyszínéül a versenypálya, emellett autóipari cégek tesztelésre, fejlesztésre vagy egyéb promóciós eseményekre is használhatják. Az új elrendezésnek hála a pálya jóval kisebb zajterhelést okoz majd. Ezenfelül a napelemrendszernek köszönhetően lehetőséget teremt az elektromos motorsportnak a megújuló zöld energia használatára. Ugyanakkor a benzines és dízelautókat is nyílt kapukkal várják.