Motorokra fejleszt sávtartó asszisztenst a Honda

2022.07.25. 16:13

Sávtartó asszisztensen dolgozik a Honda. Céljuk, hogy a balesetek a múlté legyenek, továbbá 2050-re nullára csökkentsék a halálos motoros balesetek számát. A cég szerint a motorkerékpárok többéves lemaradásban vannak a személyautókhoz képest a vezetést támogató berendezések terén. Így nem meglepő, hogy az autókban található rendszereket próbálják lemásolni. Ilyen például a radaros tempomat, ami már elérhető több motorkerékpárban, erről már korábban is írtunk. A vállalat következő lépése egy sávtartó asszisztens kifejlesztése lesz a motorkerékpárok számára.

A sávtartó rendszerek működésére különböző megoldásokat használnak jelenleg az autóiparban. Az egyik legelterjedtebb verzió kamerák segítségével figyeli az utat, és érzékeli, ha a jármű elkezd kitérni valamelyik irányba. A fejlettebb verziók radaros tempomattal kiegészítve, minimális vezetői beavatkozással tudnak közlekedni ideális körülmények között.

A Honda korábban már aktív kormányzással alapozta meg a későbbi fejlesztéseket. Mostani megoldásuk kamerákon és radarokon keresztül fogja monitorozni  az útfelfestéseket, illetve a forgalmat. A sávtartó legfontosabb eleme egy aktuátor lesz, ami egy forgó kar segítségével mozgatja a kormányt. A belsejében egy nyomatékszenzor kap helyet, amely a kormányra kifejtett erőhatásokat érzékeli. Főként azért van erre szükség, hogy a rendszer különbséget tudjon tenni az úthibák okozta erők, és a sofőr kormánymozdulatai között.

A működésbe lépéséhez két követelménynek kell megfelelni. Először a kameráknak észlelniük kell a jármű sávból kifelé tartó mozgását, ezzel párhuzamosan a szenzorok figyelik, hogy volt-e szándékos kormánymozdulat. Ha szükséges, a rendszer a tervek szerint észrevétlenül visszatereli majd a motort a sávba. Az elképzelések alapján a sávtartó asszisztens együttműködik más biztonsági berendezésekkel vészhelyzet esetén. Fontos azonban leszögezni, hogy a sofőr közbeavatkozása minden esetben felülbírálja a sávtartó asszisztens működését.