Akkor most mennyiért tankolhatnak a robogósok?

2022.08.09. 11:18

Július végén jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy szigorítja az üzemanyagoknál alkalmazott hatósági ár igénybevételének feltételeit a kormány. Ennek értelmében a magántulajdonban lévő gépjárművek mellett a mezőgazdasági gépekbe és taxikba lehet 480 forintért tankolni, míg a céges autót használók, a 7,5 tonna fölötti teherautók és a külföldi rendszámú járművek esetében piaci árat kell fizetni. Úgy tűnik viszont, hogy a robogók esete sem teljesen egyértelmű.

Fotó: napi.hu
Fotó: napi.hu

A vonatkozó rendelet – ami a 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet – úgy fogalmaz, hogy az üzemanyag NEM hatósági áras termék, amennyiben olyan magyar rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik, amely nem minősül motorkerékpárnak, quadnak, segédmotoros kerékpárnak, motoros triciklinek és mopedautónak, valamint személyautónak és 7,5 tonna alatti tehergépkocsinak.

Pontosan így szól a jogszabály:

1. § (1) A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény 41. § (1) bekezdésében és 43. § (2) bekezdésében meghatározott termék (a továbbiakban: üzemanyag) nem hatósági áras termék, amennyiben azt üzemanyagtöltő állomáson a többi nyilvánosan elérhető kútfejtől - amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a kútfej közvetlen környezetének műszaki kialakításával biztosítja - elkülönített - legalább 80 liter/perc feletti átfolyási (töltési) sebességű - kútfejen értékesítik, és

a) *

b) olyan magyar rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik, amely nem minősül a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szerinti motorkerékpárnak, quadnak, segédmotoros kerékpárnak, motoros triciklinek és mopedautónak, továbbá a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti személygépkocsinak, 7,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsinak.

Ezek alapján tehát ami segédmotoros kerékpárnak minősül, arra érvényes a hatósági ár. Viszont ott szerepel a „magyar rendszámú” kitétel is, és a helyzetet az bonyolítja meg, hogy a segédmotoros kerékpárokon (legyen az moped, robogó, Simson, akármi) alapvetően nincs rendszám, nem rendelkeznek forgalmi engedéllyel, összes okmányuk az adásvételi szerződés és a kötelező felelősségbiztosítás.

Megkerestük az ügyben a Molt, akik egyszerű, ámde lényegre törő és megnyugtató választ adtak: „Robogó tankolása esetén hatósági árat alkalmazunk.”

Csakhogy úgy tűnik, ez nem feltétlenül igaz az összes többi társaságra. Egyik olvasónk például a Facebookon küldött be egy blokkot, amelyen egyértelműen látszik, hogy 693,9 forintos literárat számoltak az egyik Csongrád-Csanád megyei kúton, így fizetett 1,33 liter 95-ösért közel egy ezrest. Később egy másik közeli település kútján ugyancsak piaci árat mondtak neki.

benzin

Elméletileg persze egy robogónak is lehet cég a tulajdonosa, tehát tankoláskor az adásvételivel tudnánk igazolni, hogy magánszemélyként birtokoljuk a járművet. A tapasztalat azonban jelenleg azt mutatja, hogy az egyes kúthálózatok gyakorlata jelentősen eltér a segédmotoros kerékpárok tankolásával kapcsolatban.

Elküldtük kérdéseinket a Miniszterelnökségnek és a Technológiai és Ipari Minisztériumnak is, de eddig nem érkezett válasz. Amint befut a visszajelzés, cikkünket frissítjük.